Малочны флагман краю | Официальный сайт газеты "Шинник"
00:29
12.09.2025

официальный сайт
www.shinnik.by
Пятница, 22 Апрель 2016
Малочны флагман краю

Філіял «Белшына-агра» ААТ «Белшына» званне малочнага флагмана Асіповіччыны атрымаў даўно, а мінулы год, хоць і быў складаным, але пацвердзіў справядлівасць такога статусу: ад кожнай каровы ў гаспадарцы надоена 5 536 кілаграмаў малака (па раёну – 4 316) – 111 працэнтаў да аналагічнага папярэдняга перыяду.
Найлепшыя вынікі атрымалі малочнатаварныя фермы ў Ліпені, Свіслачы і Вязаўніцы, дзе сярэднегадавы надой ад каровы адпавядае 7 353, 6 889 і 6 105 кілаграмам малака адпаведна.
Фактараў, якія садзейнічалі чарговаму кроку наперад, можна назваць некалькі. Будучае малако бярэ свой пачатак яшчэ на сенажаці і кукурузных палетках. У агульным у час «зялёнага жніва» было назапашана 775 тон сена, 12 815 – сенажу, 20 797 – сіласу. Цяжкасцей сустрэлася нямала: з-за засушлівага надвор’я даводзілася перасяваць участкі аднагадовых траў, не атрымалася закласці запланаваныя аб’ёмы зялёнай масы. І хоць па валавым паказчыку да пазалеташняга крыху не дацягнулі, аднак апраўдала чаканні якасць: усе кармы былі вышэйшага класу.

Зразумела, пры якасным рацыёне атрымліваецца і добрае малако – асноўная крыніца прыбытку гаспадаркі. Крыху разлікаў. Рознасць паміж фізічнай і заліковай вагой сыравіны, здадзенай малочнаму перапрацоўшчыку, летась склала 191 тону – пераводзячы на грошы, дадаткова атрымана выручкі за кошт тлустасці малака 858 мільёнаў рублёў, утрыманне бялку звыш нарматыву – 287. У выніку плюс за кошт якасці выліўся ў 1 мільярд 145 мільёнаў рублёў. Сярэдні кошт рэалізаванага малака склаў 4 385 рублёў з улікам надбавак, тады як без дадатковай аплаты яно б каштавала 4 022 рублі. Згадзіцеся, што розніца адчувальная, калі размова ідзе аб дзесятках тон штодня.
Яшчэ лепш справы ідуць сёлета: за студзень вытворчасць малака вырасла на 131 працэнт, у лютым паказчык атрымаўся каля 140. Толькі за першы месяц года гаспадарка зарабіла на рэалізацыі малака 4,6 мільярда рублёў, што на 1,6 млрд. больш, чым летась. Тлустасць малака адпавядала 4 працэнтам, класам «экстра» здадзена 52 працэнты. Кожны дзень зараз прыносіць гаспадарцы за рэалізацыю «белага золата» каля 150 мільёнаў рублёў.
Спрыяла павелічэнню малочнага валу і своечасовае асемяненне кароў. Ужо не адзін год тэхнік-асемянатар Віктар Мацвеенка ў ліку пераможцаў раённага спаборніцтва: вядомы спецыяліст забяспечыў атрыманне 112 цялят на 100 кароў і цялушак.
Выніковым аказалася наладжванне рэгулярнага дасканалага кантролю за работай ферм: штомесяц робіцца падрабязны аналіз, выяўляюцца слабыя месцы, шукаюцца шляхі выпраўлення хібаў. Існуе і гнуткая сістэма заахвочвання кіраўнікоў аб’ектаў жывёлагадоўлі. МТФ не спаборнічаюць паміж сабою, а галоўны прадмет параўнання – свае ж уласныя вынікі. І гэта, як паказала практыка, найбольш эфектыўна.
У любым поспеху важнае значэнне мае чалавечы фактар – і філіял заўсёды славіўся сваімі аператарамі машыннага даення. Напрыклад, Сняжана Жуковіч надаіла за год 394 299 кілаграмаў малака – па 8 389 кг ад каровы, прыплюсаваўшы да раней устаноўленага рэкорда 1 604 кілаграмы. Зараз гэтай руплівай працаўніцы даручана кіраваць фермай у Свіслачы. Сярэднегадавы надой у 8 018 кілаграмаў на рахунку даяра Аляксея Біцюна – ён у чарговы раз даказаў, што мужчыны з такой справай спраўляюцца ніколькі не горш за жанчын. 7 775 кг – вынік Наталлі Грышановіч, 7144 – Алены Рыжковіч. І гэта далёка не ўсе з тых, на каго можна і трэба раўняцца!
Валентина КОРБАЛЬ, (газета «Асіповіцкі край»).

Президент Республики Беларусь https://president.gov.by/ru Бобруйский горисполком Бобруйский горисполком Бобруйский горисполком Единый день информирования населения (ЕДИ) Пятилетка качества День победы
ЭТО ИНТЕРЕСНО ЗНАТЬ...
Интересно знать: шоколад
Интересно знать: шоколад

Шоколад использовался в качестве денег во времена майя. В ход шли и фальшивые «деньги»: поддельные бобы лепились из глины.

В плитке шоколада содержится не меньше 50 мг кофеина. В чашке эспрессо столько же.

Дерево, на котором растут какао-бобы имеет научное название – «Еда богов».

Впервые какао было приготовлено на Ямайке в 1700 году.

Всеобщую известность приобрели три разновидности шоколада: темный, молочный и белый. Но есть еще один – белокурый. Он содержит 32% какао.

Насчитывается более 600 ароматов шоколада.

Годового урожая какао-бобов, собранного с одного дерева, хватит только на 10 шоколадных батончиков.

Производство шоколада – один из самых успешных проектов в мире. Известно, что оборот шоколадной промышленности составляет более 75 млрд долларов.

Самая дорогая шоколадка стоила 687 долларов. Шоколадный батончик Кэдбери был продан за огромную сумму, насчитывая на тот момент возраст более 100 лет.

Аромат шоколада положительно влияет на увеличение продаж. Журнал по изучению психологии установил связь между интенсивным запахом шоколада и ростом продаж в магазинах.

Несмотря на то, что какао впервые использовали в Центральной и Южной Америке более 4000 лет назад, почти 70% мирового какао-сырья произрастает сейчас в Африке. Кот-д’Ивуар является одним из крупнейших производителей какао, обеспечивая около 40% мировых поставок.

Время произрастания какао-деревьев может достигать 200 лет, но период плодоношения составляет всего лишь 25 лет.

Практические все какао-деревья находятся в пределах 20 градусов от экватора, причем 75% растут на расстоянии в 8 градусов с обеих сторон.

Шоколадное производство превратилось в такую гигантскую отрасль, что от 40 до 50 миллионов людей по всему миру заняты выращиванием и получением какао.

Люди, находящиеся в состоянии стресса потребляют на 55% больше шоколада, чем их не депрессивные знакомые.

Исследователи не обнаружили никакой связи между прыщиками и шоколадом.

Исследования показывают, что темный шоколад улучшает память, остроту внимания, скорость реакции и умение решать проблемы, за счет увеличения притока крови к мозгу.

Первое шоколадное печенье было изобретено в 1937 году.

В 2002 году была изготовлена самая большая коробка шоколада. В ней находилось более 90 тысяч конфет.

Первая механическая машина по производству шоколада была изготовлена в 1870 году.

Примерно 40% миндаля, произведенного в мире, идет на добавки для шоколадных изделий.

По материалам: candystor.ru


© «Шинник», 2015
Использование материалов разрешено только с размещением активной ссылки на наш сайт.

ОТКРЫТОЕ АКЦИОНЕРНОЕ ОБЩЕСТВО